Begane grond
Schijndelhuis-7
Keuken
Experimenteren met nieuwe materialen en technieken

Mart van Schijndel was een meester in het bedenken van nieuwe technieken voor bestaande materialen en in het toepassen van nieuwe materialen. Op die manier vond hij vaak schijnbaar eenvoudige oplossingen voor gecompliceerde vragen. Het lijkt alsof hij zich in een probleem vastbeet en niet meer losliet tot hij het schijnbaar onmogelijke had omgezet in het mogelijke.

Vernieuwingen

De vernieuwingen van Mart van Schijndel zijn zowel bij zijn architectuurontwerpen als bij zijn productontwerpen waar te nemen. Bij het ontwikkelen van deze vernieuwingen ging hij niet steeds uit van concrete vragen. Als iets niet voorhanden was, ging hij aan de slag en ontwikkelde de techniek of de toepassing zelf.

Het siliconen scharnier

In het huis zijn eveneens bijzondere toepassingen te zien. Van Schijndel vond bijvoorbeeld de scharnieren bij deuren en kastdeurtjes een verstoring van het beeld; deur en scharnieren moesten juist samen één volume vormen. Hij liet zich inspireren door het natuurlijk open- en sluitmechanisme van een schelp en bedacht een voeg van siliconenkit om deuren op te laten scharnieren. Bij een deur met zo'n kit-scharnier is op die wijze geen enkel onderdeel zichtbaar dat het oppervlak verstoort.

Van Schijndel was steeds op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van materialen. Voor siliconenkit heeft hij een toepassing bedacht als scharnier. Bij zes van de binnendeuren, bij de kastdeurtjes in de keuken en de vierkante patioramen van de studeerkamer, het werk- plaatsje en de badkamer op de begane grond is een doorgaande kitvoeg als elastisch scharnier gebruikt.

Keukenkastdeurtjes

De keukenkasten zijn opgebouwd uit een systeem van uit roestvast staal gezette hoekprofielen. Net als de badkamerdeuren scharnieren in de keuken de kastdeuren door middel van siliconenkitvoegen.