Begane grond
1_Oostpatio_overdag
Oostpatio
Kenmerkend voor Van Schijndels architectuur is dat hij, wanneer dat enigszins mogelijk was, bij binnenkomst direct een relatie met buiten maakte. Zo ook in zijn eigen huis. Je stapt door de voordeur naar binnen en ziet meteen het groen in de patio. De patio’s dragen voor een belangrijk deel bij aan het bijzondere, ruimtelijke effect in het huis. Samen met het subtiele kleurgebruik en de dubbele hoogte versterken zij de ruimtelijkheid.

Omdat de zon in het oosten opkomt is de Oostpatio als ochtendtuintje bedoeld. De stalen puiconstructie waar de transparante, lichte ramen opgeplakt zijn is is niet alleen framewerk voor het glas maar draagt tevens het dak, dat is opgebouwd uit stalen balken, beton en steen.

Het huis is helemaal opgebouwd uit harde materialen: beton, natuursteen, stucwerk, gestukadoorde baksteen, glas en staal. Er is geen hout verwerkt, wat bewust is gedaan, omdat Van Schijndel na bijna 25 jaar in een oud huis aan de Oudegracht met boktorren, kevers, wormen en schimmels niet meer geconfronteerd wilde worden met alles wat piept en kraakt. Hij wilde een probleemloos huis, gebouwd met de materialen en middelen van deze tijd.