Begane grond
Schijndelhuis-6
Westpatio
Dit is de middagtuin. Kenmerkend voor Van Schijndels architectuur is dat hij zodra dat enigszins mogelijk was, bij binnenkomst direct een relatie met buiten maakte. Zo ook in zijn eigen huis. Je stapt door de voordeur naar binnen en ziet meteen het groen in de patio's. De patio’s dragen voor een belangrijk deel bij aan het bijzondere, ruimtelijke effect in het huis. Samen met het subtiele kleurgebruik en de naar de slaapverdieping verruimende hoogte versterken zij de ruimtelijkheid.

De twee patiotuinen zijn in een schaakbord- patroon ontworpen afgewisseld met strepen grind en groen. De vierkante blokjes bestrating zijn opgebouwd uit betonklinkertjes van 50 x 45 millimeter. Bekijk je het patroon van bovenaf, dan zie je dat het is opgebouwd uit driehoeken die samen ook weer een driehoek vormen.

Het schaakbordpatroon van mos en klinkertjes is geïnspireerd door Japanse zen tuinen. Van Schijndel was in Japan geweest en liet zich erdoor inspireren. Een tentoonstelling in 1996 over zijn werk in het Utrechtse Architectuurcentrum Aorta en het ABC Haarlem liet hij voorafgaan door een afbeelding van een Japanse monnik die het grind harkt bij de tempel en zo ijverig orde in de chaos schept en de ‘expressie van perfectie’ beoefent.