Begane grond
Schijndelhuis-4
Bibliotheek
In de bibliotheek vinden we de boekenplanken, de kleinere versie van de staande lamp Slack, de eettafel met schragen die bij de Zevenstoel is ontworpen en het driekantige krukje uit 1963, volgens Van Schijndel zelf het ‘sleutelstuk voor al het andere dat komen gaat.’

Boekenplanken

Boekenplanken zijn uitgevoerd als drie millimeter dunne, blank geanodiseerde aluminium panelen. Door ze zowel naar beneden als naar boven toe om te vouwen krijgen ze ruim voldoende stijfheid om een rij boeken te dragen. Ze zijn relatief groot van oppervlak. De draagkracht van een van de muren in de werkkamer was beperkt, waardoor gewone boekenplanken los zouden scheuren, maar met het grote verticale drukvlak worden de krachten over een groter oppervlak verdeeld. De omgevouwen, driehoekige opstaande delen geven
een doorgaand patroon op de wand waardoor samenhang ontstaat.

De scherpe hoek

Van Schijndel was gefascineerd door de open hoek in het Rietveld-Schröderhuis, die ontstaat wanneer de beide ramen op de hoek bij de eettafel op de eerste verdieping worden geopend.
In zijn eigen huis heeft hij er een variant op bedacht. De patio’s hebben drie glazen hoeken waarvan de hoekpanelen naar buiten toe kunnen worden geopend. Bij twee daarvan gaat dat eenvoudig omdat het stompe hoeken zijn, dat wil zeggen hoeken van meer dan 90 graden. De derde hoek, bij de bibliotheek, is een scherpe hoek, dus een hoek die kleiner of ‘scherper’ is dan 90 graden. In dat geval kunnen de panelen niet zonder meer naar buiten toe geopend worden. Ze zouden elkaar in de weg zitten bij het draaien.
Om dit probleem te ondervangen heeft hij bij een van de twee deuren een ‘dubbelscharnier’ bedacht, waardoor deze deur eerst een paar centimeter opzij geschoven kan worden. Hierdoor ontstaat er nét voldoende ruimte om hem daarna naar buiten te laten opendraaien. Waarna zonder probleem de tweede deur kan worden geopend.