Begane grond
Schijndelhuis-1.m4v
Exterieur
Woonhuis als autobiografie

Mart van Schijndel stelde zich in 1987 de moeilijke opdracht om zijn eigen woonhuis te ontwerpen. Zes jaar werkte hij aan dit project op zoek naar zijn ideale ontwerp. In de zomer van 1992 werd het gebouwd en in de loop van 1993 werd het huis voltooid. Veel van zijn ideeën over architectuur en het ontwerpen heeft hij hier in de praktijk gebracht. Het verborgen woonhuis, op het binnenterrein achter een poorthuis aan het Pieterskerkhof in Utrecht, is als het ware een autobiografie van zijn denkbeelden.

Het moderne woonhuis bevindt zich vlak achter de Dom in het hart van de stad op één van de oudst bebouwde plekken tussen het Pieterskerkhof en de Kromme Nieuwegracht. Vanaf de straat is het huis slechts ten dele te zien. Het gaat schuil achter de bebouwing aan het plein. De ingang is aan het doodlopende plein van de in 1048 ingewijde Pieterskerk. Binnen heerst een rustige sfeer, afgeschermd van de drukke stad. De hal, tevens woonkamer is de centrale ruimte van de woning waar alle vertrekken op uit komen. De ruimte is driehoekig van vorm en heeft twee patio's aan weerszijde. De grote glazen puien laten veel licht in het huis toe, maar geven slechts weinig van de omgeving prijs en waarborgen optimale privacy.

Rietveldprijs en monumentenstatus

Voor het ontwerp van dit huis kreeg Mart van Schijndel in 1995 de Rietveldprijs toegekend. In 1999 besloot de Gemeente Utrecht zijn woonhuis op de Monumentenlijst te plaatsen.