26 11 2013 • Lezing en film: Het huis en studio van Luis Barragán

Architect Armando Chávez over het beroemde huis van Barragán in Mexico City

 

De wereldberoemde architect Luis Barragán (1901-1988) was zonder twijfel de meest betekenisvolle Mexicaanse architect van de 20e eeuw. De Pritzker Prize, de 'Nobelprijs van de architectuur, die hem in 1980 werd toegekend, getuigt van het belang en de grote kwaliteit van het werk. Hij ontwierp zijn eigen woning en atelier in Tacubaya, een voorstad van Mexico City in 1947 - '48. Het huis - beter bekend als Casa Estudio - werd een betoverende plek van kleur, licht en stilte. Het markeert het begin van de meest creatieve, originele en persoonlijke periode van Barragan's carrière.


De film vertelt het verhaal van het magische huis en atelier van Casa Estudio als een voorbeeld van de metafysische architectuur van Luis Barragán. We krijgen een rondleiding en uitleg over dit bijna kloosterachtige monument van onstuimige soberheid. De architect wilde de tuin een plek laten zijn voor meditatie en gebed. Het huis staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst en is een absolute must om te bezoeken als je in Mexico bent.

 

Voorafgaand aan de film geeft architect Armando Chávez Cervantes, voorzitter van de Stichting Luis Barragán in Mexico City een lezing waarin hij Barragán's aanpak en invloeden bespreekt en waarbij ook het Gilardi House uit 1976 aan bod komt dat als Barragáns testament wordt beschouwd. Chávez behaalde zijn diploma in de architectuur van de Ibero-Amerikaanse Universiteit (UIA). Zijn architectuurpraktijk omvat het ontwerpen van particuliere woningen, hotels, culturele en academische faciliteiten, evenals het werken met Ricardo Legorreta als associate architect aan de American University in Caïro. Hij is vijfentwintig jaar hoogleraar architectonisch ontwerpen geweest aan de Ibero-Amerikaanse Universiteit en is lid van de academische raad sinds 2010. Sinds 1997 is Chávez lid van de Luis Barragán Architecture Foundation (mede-eigenaar van het Luis Barragán House), momenteel als zijn voorzitter.

 

Zondag 27 oktober 2013 in het Van Schijndelhuis

Inloop 16.30 uur

Start lezing 17.00 uur

Start film 17.30 uur

Entree is €  25,- inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop.

Lezing en film duren gezamenlijk ruim anderhalf uur.

Taal: lezing Engels gesproken en film Engels gesproken/ondertiteld.


Kaartverkoop uitsluitend via www.hoogt.nl of aan de kassa van 't Hoogt: 030 232 83 88.

 

Het aantal plaatsen in het Van Schijndelhuis is beperkt, dus koop uw kaarten lang van te voren. Kaarten kosten € 25,- inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop. Reserveren voor de voorstellingen is niet mogelijk.

 

Let op: de aanvangstijden in deze serie verschillen per voorstelling.

Omdat natuurlijk licht een belangrijke rol speelt in het Van Schijndelhuis, wordt u bij daglicht ontvangen. De lezing is tijdens de schemering en de film start bij invallende duisternis.

 

Dinsdag 26 november in ’t Hoogt

Het hele programma wordt in Filmtheater 't Hoogt herhaald: steeds een maand later, op de dinsdagavonden rond 19.15 uur, entree is dan € 9,-.

De lezing die in het Van Schijndelhuis op video is vastgelegd wordt dan in 't Hoogt voorafgaand aan de film vertoond.

 

 

De film- en lezingenserie 'Architects in the Picture – Iconic Houses' is mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van Mexico, Embassy of the Unites States of America, Gemeente Utrecht, Institut Francais en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

 

terug naar overzicht