15 09 2013 • Lezing en film: Villa Tugendhat van Mies van der Rohe

Iveta Cerna en 'The Fate of Tugendhat'

 

Nederandse Première van 'The Fate of Tugendhat' dat het verhaal vertelt van de beroemde Villa Tugendhat uit 1930 en haar bewoners in Brno, Tsjechië. Na een grondige restauratie van twee jaar ging het, in 1930 door architect Mies van der Rohe (1886-1969) ontworpen huis dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat, vorige zomer weer open voor publiek. 

 

Lezing door Iveta Černá, directeur van de Villa Tugendhat.

Iveta Černá is als architectuurhistoricus afgestudeerd aan de Faculteit Bouwkunde van de Brno University of Technology en de afdeling Kunstgeschiedenis van de Faculteit der Letteren van de Masaryk Universiteit in Brno. Haar interesse heeft vooral de monumentenzorg voor architectuur uit het interbellum met een bijzondere focus op de technische problemen. Ze is de directeur van Villa Tugendhat sinds 2002. Iveta Černá is mede-oprichter van DOCOMOMO International en lid van o.a. ICOMOS, ICOM en DEMHIST. Zij publiceert regelmatig, geeft lezingen en doceert aan de faculteiten Bouwkunde en Letteren in Brno. Ze was secretaris van het comité van deskundigen THICOM - Tugendhat House International Committee - die verantwoordelijk was voor de restauratie van Villa Tugendhat.

 

Regisseur Rudolf Chudoba maakte een docu-drama die bekroond werd met de 1e prijs op het 9e Europese Filmfestival in Telc Kunst & Film 2013 in de categorie Architectuur en Design. De film reist nu mee met alle internationale presentaties van Brno en de Villa Tugendhat. De eerste vertoning in Nederland is op:

 

Zondag 15 september in het Van Schijndelhuis

Inloop 19.00 uur
Start lezing 19.30 uur

Start film 20.00 uur
Entree is €  25,- inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop.

Film: 50 minuten

Lezing en film duren gezamenlijk ruim anderhalf uur.

Taal: lezing Engels gesproken en film Engels ondertiteld.

 

Kaartverkoop uitsluitend via www.hoogt.nl of aan de kassa van 't Hoogt: 030 232 83 88.

 

Het aantal plaatsen in het Van Schijndelhuis is beperkt, dus koop uw kaarten lang van te voren. Reserveren voor de voorstellingen is niet mogelijk.
Let op: de aanvangstijden in deze serie verschillen per voorstelling. Omdat natuurlijk licht een belangrijke rol speelt in het Van Schijndelhuis, wordt u bij daglicht ontvangen. De lezing is tijdens de schemering en de film start bij invallende duisternis. 

 

Dinsdag 29 oktober in ’t Hoogt 

Het hele programma wordt in Filmtheater 't Hoogt herhaald: steeds een maand later, op de dinsdagavonden rond 19.15 uur, entree is dan € 9,-. De lezing die in het Van Schijndelhuis op video is vastgelegd wordt dan in 't Hoogt voorafgaand aan de film vertoond.

 

De film- en lezingenserie 'Architects in the Picture – Iconic Houses' is mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van Mexico, Embassy of the Unites States of America, Gemeente Utrecht, Institut Francais en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

 

terug naar overzicht