1992 • Het Koorenhuis

Den Haag

 

Hedendaagse architectuur in een historische context

 

Het Koorenhuis in Den Haag biedt onderdak aan de Stedelijke Muziekschool en het Centrum voor Kunstzinnige Vorming. Het oudste deel van het gebouwencomplex, in een sober classicistische stijl, dateert uit 1662. De eeuwenoude oorsprong van het monument laat zich na de verbouwing alleen nog in de gevel en in details in het interieur herkennen. Maar de koppeling van het nieuwe en de gerenoveerde hoofdstructuur is met respect voor het historische karakter tot stand gebracht. Aan de binnenring van het U-vormige gebouw zijn nieuwe delen toegevoegd, zodat de gangen die oorspronkelijk aan deze gevels lagen middengangen zijn geworden.

 

Vormgeving in dienst van de muziek

 

Het grootste deel van het door de carré omsloten gebied was dichtgeslibd met allerlei bouwseltjes. Ze zijn gesloopt om plaats te maken voor een glazen tentvormige muziekzaal met een taps toelopende plattegrond. Deze uitbreiding die op de lengteas van het gebouw staat, was een cruciale toevoeging aan het exterieur. De autonomie van de zaal wordt benadrukt door de materialen staal en glas. De materiaalkeuze en vormgeving dragen ertoe bij dat het karakter van een binnenplaats gehandhaafd blijft. De hellingshoek van de glazen dakvlakken is zodanig dat de aan het binnenterrein gelegen ruimten optimale daglichttoetreding hebben. Met het oog op de akoestiek is deze glazen tent aan de binnenzijde bekleed met panelen.

 

Publicatie: 1992 BouwWereld

terug naar overzicht