1993 • Woonhuis Hof

Amersfoort

 

Le Corbusier als referentiekader

 

In 1992–1993 realiseerde Van Schijndel een opvallend woonhuis in de Amersfoortse wijk Zielhorst Park. In 1988 geïnitieerd door wethouder Fons Asselbergs moest Zielhorst Park een staalkaart worden van spraakmakende Nederlandse architectuur. Opdrachtgevers dienden een keuze te maken uit door de gemeente geselecteerde architecten. Van Schijndel bouwde er een villa voor filmmaker Rob Hof. Hij beargumenteerde het ontwerp als een poging het verleden naar het heden te transponeren aan de hand van het feit dat de woning aan de Le Corbusierstraat is gelegen.

 

Markant dak

 

Zoals in veel van zijn werk paste Van Schijndel ook hier een vide toe vanwege de ruimtelijke werking. Dankzij de markante vorm van het bolle dak kreeg de villa al gauw de bijnaam kattenrug. De woning ziet eruit als een schijf vanwege de langwerpige plattegrond en de hoge zuidgevel. De oostgevel is een geperforeerd muurvlak met kleine vierkante ramen. De westgevel heeft een driehoekige insnijding van glas die als een uitgevouwen vorm uit het gevelvlak steekt. Naast de lange zijde van de driehoek loopt een verticale glasstrook waarin de entree is opgenomen.

 

Mediterrane sfeer


Mart van Schijndel: ‘Ik wilde met dit huis een verbinding maken tussen het heden en het verleden door het verleden naar deze tijd te transponeren. Het huis staat aan de Le Corbusierstraat. De ontwerpen van de architect van de witgekalkte huizen aan de Middellandse Zee vormden een referentiekader. De invloed van de Joegoslavische echtgenote versterkt de mediterrane sfeer, voelbaar in de grote woonkamer en de patioachtige ruimtes.’

 

Publicatie: 1993 De Villa's van Zielhorst

terug naar overzicht