1994 • Firma Verder

Haan Duitsland

 

Identity building

 

In juli 1991 werd in opdracht van de firma Verder begonnen met het ontwerp voor dit bedrijfsgebouw. De opdrachtgever stelde als uitdrukkelijke voorwaarde dat het bedrijf zich met het gebouw moest kunnen identificeren en dat het een blikvanger in de directe omgeving zou worden. Dat daaraan is voldaan blijkt uit de waardering van de stad Haan, die het kantoor heeft uitgeroepen tot beste van dit bedrijventerrein. Voor Duitse begrippen is het vrij uitzonderlijk dat een ondernemer voor een bedrijfsgebouw een dergelijke hoge kwaliteit nastreeft en realiseert.

 

Room meets space

 

Het grondstuk heeft een oppervlak van 4.700m2 en is gesitueerd op een hoek van het bedrijfsterrein, dat gedomineerd wordt door gebouwen van matige architectonische kwaliteit. Oorspronkelijk zou het gebouw uit een ronde schijf bestaan, doorsneden wigvormig aan elkaar geschakelde delen, met elkaar verbonden door ene trappenhuis. In de nu voltooide eerste fase is een kwart van de trommel gerealiseerd uit een beton- en staalskelet met gevelbekleding. Het tien meter hoge deel doet als magazijn dienst. Omdat in Duitsland structurele glasgevels verboden zijn is de glasgevel in de gebogen wand semi-structureel uitgevoerd. De statische geometrische en gevormde massa (‘room’) van dit gebouw is als het ware met een blikopener opengesneden, waardoor het karakter van de huid extra voelbaar wordt en het interieur in verbinding komt met de straat en overvloeit met de buitenruimte (‘space’).

 

Rustig en helder gevelbeeld

 

De kleuren van wanden en plafonds hebben op de verschillende windrichtingen consequent een eigen tere kleur rose, zacht turkoois, geel, wit of grijs. De wandlampen (uplighters) Shofloat zijn tevens een ontwerp van Mart van Schijndel. De stalen horizontale gevelprofielplaat Galet is in 1985 ontworpen voor het kantoor- en bedrijfsgebouw van Lumiance te Haarlem. Door zijn blinde bevestigingsmethode ontstaat een rustig en helder gevelbeeld. Een speciale PVDF-coating met een groot zelfreinigend vermogen maakt het gebouw niet alleen onderhoudsarm, maar laat het ook op termijn zijn uitstraling behouden.

 

terug naar overzicht